Введіть, будь ласка, Ваші контактні дані, ми Вам зателефонуємо

Ваш запит успішно відправлено

Ваші контактні дані

Ім’я:
Телефон:

Потрібна допомога?

Ми зібрали для Вас відповіді на всі актуальні питання в розділі "Підтримка"

Перейти до розділу "Підтримка"

Оберіть, будь ласка, форму обслуговування та вкажіть необхідні дані, які потрібні для проведення ідентифікації та пришвидшення вирішення питання

Ваш запит успішно відправлено

Потрібна допомога?

Ми зібрали для Вас відповіді на всі актуальні питання в розділі "Підтримка"

Перейти до розділу "Підтримка"

Вкажіть, будь ласка, необхідні дані, які потрібні для проведення ідентифікації та пришвидшення вирішення питання

Ваш запит успішно відправлено

Потрібна допомога?

Ми зібрали для Вас відповіді на всі актуальні питання в розділі "Підтримка"

Перейти до розділу "Підтримка"

Київстар, Vodafone Україна та lifecell запустили 4G на першій станції київського метро

Київстар, Vodafone Україна та lifecell запустили 4G на першій станції київського метро

5 березня 2020           м. Київ

З 5 березня 2020 року три мобільні оператори почали надавати послуги 4G зв’язку на станції київського метрополітену – «Академмістечко». Це перша станція столичної «підземки» де став доступним швидкісний мобільний інтернету.

«Київстар докладає значних зусиль, аби кияни та гості міста могли користуватись 4G-зв’язком на всіх станціях київського метро вже до кінця 2020 року. Ми координували проект, починаючи з тендера, на якому обрали підрядника, і продовжуємо працювати з усіма нашими партнерами. Сьогоднішній день – чудовий тому приклад. Всі три мобільні оператори об’єднали зусилля, щоб запустити довгоочікуваний 4G-інтернет якомога швидше на першій станції київського метро. І все, що нам необхідно для запуску на решті станцій – відповідне рішення депутатів Київради», – коментує запуск Олександр Комаров, Президент Київстар.

«Як стверджують аналітики, середньостатистичний киянин проводить в інтернеті більше 3 годин на день. Йдеться саме про мобільний інтернет. А оскільки 2/3 містян регулярно їздять у метро, цікаво прослідкувати, як зміниться ця цифра до кінця року, коли ми запустимо 4G на всіх станціях. Як орієнтир, можу привести приклад Харківського метро. Vodafone запустив там 4G ще в жовтні 2018, це була перша 4G-мережа в Україні. У перші дні після запуску добовий трафік підскочив майже втричі! Я впевнена, що ми залишимо харківську статистику далеко позаду, адже технічне рішення, яке розгортається зараз у київському метрополітені – одне з найсучасніших у світі!», – коментує подію Ольга Устинова, генеральний директор Vodafone Україна.

«Ситуація, коли мільйони киян та гостей столиці, які щодня користуються метрополітеном, мають доступ до швидкісного мобільного інтернету на поверхні, але все ще не мають 4G в метро під землею, авжеж, неприпустима. Тому ми дуже раді, що всі три мобільні оператори та технічний вендор, об’єднавши зусилля, в дуже короткі терміни показали – 4G вже є в київському метрополітені і успішно працює – поки що на одній станції. Тепер ми очікуємо максимальної підтримки від Київради та прийняття відповідних рішень депутатами – без цих кроків оператори просто не можуть рухатись далі. Тим паче, вже недалеко День міста, і це буде класний подарунок Києву та всім його абонентам!» – підкреслив Ісмет Язиджи, головний виконавчий директор lifecell.

Запуск 4G на цій станції став можливим завдяки раніше укладеному договору сервітуту між операторами та КП «Київжитлоспецексплуатація». В рамках цього договору оператори мають право модернізації частини обладнання, що встановлене на станції метрополітену «Академмістечко», до 4G. Але для повноцінного запуску та розгортання 4G на всіх станціях протягом 2020 року депутати Київської міської ради повинні прийняти рішення про плату за доступ телеком-операторів до інфраструктури міста, зокрема метрополітену.

Якщо таке рішення буде прийнято депутатами на найближчій сесії міської ради, 12 березня, то всі три оператори планують запустити 4G ще на 8 станціях метро протягом першого півріччя, а на всіх станціях – до кінця 2020 року.

Для розгортання 4G-мережі на станції «Академмістечко» Київстар, Vodafone Україна, lifecell використали смуги шириною 20 МГц, 20 МГц і 15 МГц відповідно до ліцензій на 4G кожного з операторів у 1800-му діапазоні. Нагадаємо, що у липні 2019 року оператори в рамках тендера обрали компанію Huawei як підрядника для будівництва спільної 4G-мережі у столичному метрополітені. Технічне рішення від Huawei дозволяє використовувати одну базову станцію одразу всім трьом операторам. Наразі мережа працює у діапазоні 1800 МГц, але в майбутньому також буде задіяний діапазон 2600 МГц, що дозволить забезпечити ще кращу якість та швидкість мобільного інтернету.